Bóle żołądka, to może być Helicobacter pylori

Witam

Helicobacter pylori , to bakteria która żyje na powierzchni błony śluzowej żołądka. Jej zdolność poruszania się pozwala na wnikanie w błonę śluzową. Bakteria ta, produkuje enzym powodujący rozkład mocznika w amoniak, co jest przyczyną zobojętniania środowiska z kwaśnego w zasadowe. Te nazwijmy cechy pozwalające na przeżycie bakterii w środowisku kwaśnym żołądka. Skala pH ma czternaście stopni, wartość neutralna to 7,0
wartość najbardziej kwaśna wynosi 0 a najbardziej zasadowa 14.
Prawidłowy odczyn oscyluje w granicy 7,4 i kiedy wartość pH jest
wyższa, praca komórek zostaje zakłócona. W takim środowisku nie da się uniknąć choroby.
Toksyny produkowane przez tę dokuczliwą bakterię są odpowiedzialne za powstawanie procesu zapalnego, a w konsekwencji wrzodów czy nowotworów żołądka lub dwunastnicy.

Warto powiedzieć, że ok. 60 procent ludzi jest nosicielem bakterii H. pylori. Bakteria ta nie omija nawet dzieci, a jedynymi objawami może być brak apetytu i ból głowy. U niektórych jednak ludzi zarażonych tą bakterią, infekcja przebiega bezobjawowo.
Niestrawność, wzdęcia, bóle w podbrzuszu, nudności, wymioty, gorączka, pogorszenie samopoczucia, biegunka, mogą być objawami ostrego nieżytu żołądka. Jeżeli objawy te nawet przemijają, nie oznacza to, że bakteria została wyeliminowana.

Czynniki zarażenia to: zamieszkiwanie w krajach rozwijających się, złe warunki socjalne i ekonomiczne, duża ilość osób zamieszkałych razem w małym mieszkaniu, predyspozycje genetyczne.

Zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia, które ma za zadanie usunięcia bakterii H. pylori z żołądka.
Celem zastosowanej diety, będzie też umożliwienie regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Pomaga  również obniżyć poziom kwasów żołądkowych, który wpływa na dolegliwości  związane z zakażeniem.

Odżywianie w tym okresie musi być lekkostrawne. Trzeba unikać żywności wzdymającej do której zaliczamy warzywa kapustne
i rośliny strączkowe. Ograniczyć też należy produkty pobudzające wydzielanie soku żołądkowego np: alkohol, kawę, mocną herbatę, przyprawy, napoje gazowane, mocne wywary mięsne, potrawy smażone i tłuste. Wskazane jest natomiast produkty zobojętniające soki żołądkowe – mleko, słodką śmietanę, białko kurze, owoce i warzywa gotowane. Trzeba unikać jedzenia surowych warzyw.

Duże znaczenie ma regularność posiłków. Nie można dopuścić do uczucia głodu. ponieważ pusty żołądek produkuje duże ilości kwasu solnego. Przejadanie się też prowadzi  do nadprodukcji kwasu. Przerwy między posiłkami nie powinny dłuższe niż
dwie-trzy godziny. Żeby zbytnio nie obciążać żołądka najlepiej spożywać od czterech do sześciu posiłków,  starannie i powoli przeżuwać każdy kęs. Dla łatwiejszego trawienia można je rozdrabniać lub przecierać. Jedna jednak uwaga: posiłki trzeba gotować w wodzie lub na parze, dusić bez podsmażania lub piec w folii. Pierwszy posiłek spożywać krótko po przebudzeniu, ostatni natomiast trzy godziny przed snem.

Równocześnie zaczynamy pić od dwóch do trzech litrów płynów dziennie pomiędzy posiłkami. Nie wskazane jest picie w czasie jedzenia, ani pół godziny przed jedzeniem i godzinę po jedzeniu.
Może to powodować cofanie się pokarmu z żołądku do przełyku.
Pijemy nie tylko wodę mineralną, ale polecane jest picie np: zielonej herbaty / słabej/ lub herbatek ziołowych, które są skuteczne w problemach jelitowo-żołądkowych. Możemy  spróbować pić herbatkę z imbiru, która charakteryzuje się wysokim stężeniem przeciwutleniaczy, pomagających neutralizować wolne rodniki, poprawiając warunki w żołądku.
Herbatka imbirowa, to prawidłowe trawienie.
Herbatka z mięty pieprzowej ma właściwości kojące mięśnie brzucha, poprawia przepływ żółci która pomaga w trawieniu tłuszczów w jelicie cienkim. Przyczynia się do szybszego przejścia pokarmu przez żołądek. Herbatka z rumianku, koi żołądek, wpływa na rozluźnienie mięśni, które przepychają żywność przez jelita. Dobrze jest też pić herbatkę z dziurawca.
Można również pic kawę zbożową z mlekiem. Wskazane są zupy
warzywne. Te wszystkie płyny powinny mieć umiarkowaną temperaturę.

Co zatem można jeść w czasie zwalczania bakterii H. pylori?
Produkty bogate w białko, wiążące nadmiar soku żołądkowego,białko kurze, mleko / najlepiej zsiadłe/. słodka śmietana, masło. Produkty, które neutralizują bakterie: sok żurawinowy, zielona herbata, ryby, orzechy włoskie / zawierają kwasy omega3/, warzywa i owoce, przede wszystkim brokuły
ponieważ zmniejszają ilość bakterii w organizmie. Winogrona to źródło witamin i mikroelementów: wapnia, żelaza, baru, fosforu
i magnezu, witaminy A i witaminy z grupy B, naturalne antyoksydantów, zwiększają produkcję soków trawiennych, obniżają procesy fermentacyjne w jelitach. Mięso i chude wędliny,
najlepiej delikatne mięso drobiowe. Przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, pieprz ziołowy lub biały w niewielkich ilościach, cynamon, goździki, które niszczą bakterie i grzyby i działają witalizująco.
Czosnek jest środkiem bakteriobójczy, niszczy pasożyty.

Przypomnę jeszcze raz, jakich produktów należy unikać by nie pogarszać stanu zdrowia.
Tłuste sery, sery topione, jaja na twardo, smażona jajecznica, tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby, produkty wędzone, smażone, konserwy mięsne, ryby wędzone, solone, marynowane, ciastka
z kremem, słodycze z alkoholem, czekoladę, cukierki, dżemy, marmolady, chałwę, lody, surowe warzywa strączkowe / groch, fasola/, chrzan, musztardę, ćwikłę.

Warto wzbogacać dietę w witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Po zakończeniu leczenia można stopniowo wracać do zbilansowanej diety.

Jak  zabezpieczać się przed zakażeniem  bakterią H. pylori?
Należy przestrzegać podstawowych zasad higien: często myć
ręce i zęby. Trzeba pamiętać, że jednym z czynników zwiększąjących
nawrot zakażenia bakterią jest próchnica lub inna choroba zębów, wymagająca leczenia przez lekarza stomatologa,

Wojciech Bieluń
723-976-564
trener Wellness
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77
jamnik16b1@obemail.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge