Domowa apteka – kombucha

Napój z kombuchy jest rekomendowany jako eliksir życia, uniwersalny środek leczniczy i jest doskonały na prawie wszystkie schorzenia.

Witam

Kombucha często zwana po polsku kombuczą, to zdrowotny napój otrzymany ze sfermentowanej  herbaty. To specyficzne połączenie organizmów żyjących w symbiozie grzybów / drożdży/ i bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju były znane od dawna w Chinach, Japonii i azjatyckiej części Rosji. Obecnie stosowana jest do celów leczniczych na całym świecie.

Mikroorganizmy kombuczy  przemieniają słodką herbatę w przyjemny, sfermentowany napój o działaniu prozdrowotnym. Jest naturalnym detoksykantem, bogatym w witaminy z grupy B oraz w kwasy organiczne jak np: kwas glukuronowym. Jest też nieocenionym pomocnikiem układu trawienia, ponieważ zawiera mikroorganizmy, które w układzie pokarmowym produkują enzymy wspomagające lepsze trawienie, ułatwiające  .usuwanie resztek pokarmowych i odpadów oraz wspomagające i pobudzające układ odpornościowy. Ma również właściwości antyrakowe.

Jest skutecznym środkiem na infekcje, zaburzenia żołądka i jelit, przy problemach trawiennych, schorzeniach reumatycznych
i spowodowanych przez kamienie.

Aktywne składniki kombuczy  wiążą toksyny i trucizny  tym samym wspierają wątrobę oraz układ odpornościowy organizmu. Napój zapewnia zdrową florę bakteryjną jelit, hamuje namnażanie się bakterii gnilnych, wspomaga trawienie i pobudza przemianę materii. Witaminy z grupy B również współdziałają jako koenzymy przy wielu procesach metabolicznych i są ważne dla zdrowej skóry
i procesów krwiotwórczych.

Mając właściwości detoksykacyjne  przywracają organizmowi naturalną równowagę przez co wzmacniają efektywność działania układu immunologicznego, a organizm jest gotów do zwalczania atakujących go toksyn czy bakterii chorobotwórczych oraz uruchamia naturalną zdolność organizmu do samoleczenia.

Dla wzmocnienia odporności – zalej 5 łyżeczek zielonej herbaty
i 1 łyżeczkę trawy cytrynowej jednym litrem wrzątku. odstaw na 5 minut do naciągnięcia i nastaw fermentację z cukrem i grzybkiem kambucza. Przez dwa – trzy miesiące wypijaj dziennie do litra napoju.

Jak działa kombucza – w procesie  fermentacji drożdże przerabiają zawarty w herbacie cukier na alkohol, a bakterie przetwarzają go na na kwasy, głównie  mlekowy i octowy. Poza tym powstaje celuloza, której grzyb potrzebuje do wzrostu. Napój z kombuczą można przygotować na bazie różnych herbat. Kombuczy nie wolno podgrzewać powyżej 30 stopni, gdyż ulegnie zniszczeniu.

O kombuczy mówi się także, że jest lekiem ziołowym wspierającym nie tylko odporność organizmu na stresy i przezycia traumatyczne. Pomaga również i może być stosowana w stanach wyczerpania i niepokoju.

Kombucza w zależności od tego, czego potrzebuje organizm dąży do zaspokojenia jego potrzeb i osiągnięcia równowagi. Dlatego stosowana przez różne osoby może:  obniżyć ciśnienie tętnicze osobie  z nadciśnieniem, a podwyższyć je osobie o zbyt niskim ciśnieniu krwi. Spowodować utratę wagi u osoby z otyłością, ale też osobie z niedowagą może pomóc nabrać ciała. Wyciszyć system nerwowy osobom nadmiernie pobudliwym / ADHD, stres, bezsenność/ i pobudzi osoby apatyczne np: z zespołem chronicznego zmęczenia.

Działanie tego preparatu jest bardzo wszechstronne. Ma ono nie tylko wpływ na fizjologię organizmu, ale także na jego sferę psychiczną.
Przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapii, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych. Odkwasza organizm, poprawiając
trawienie wspomaga pracę wątroby i trzustki. Pobudza metabolizm, przyśpieszając spalanie tkanki tłuszczowej. Łagodzi zaparcia. Reguluje ciśnienie krwi, hamuje powstawanie cholestrolu
i zapobiega miażdżycy. Łagodzi bóle głowy i migreny, pobudza komórki do regeneracji, zmniejsza kamienie nerkowe. Niszczy rodniki powodujące starzenie się organizmu oraz powstawania raka, poprawia wzrok. Odbudowuje  tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, astmie, reumatyzmie.

To lek, który nie skupia się na leczeniu objawów chorobowych /skutków/, ale skupia się na usuwaniu przyczyn pojawiania się tych objawów. Działanie kombuczy jest dlatego takie skuteczne, ponieważ przywraca stan w którym organizm uaktywnia swoje zdolności do samoleczenia i samo regeneracji.

napój z kombuczy nie powinny stosować dzieci, diabetycy, osoby zmagające się z niektórymi dolegliwościami jelitowymi.

Wojciech Bieluń
723-976-564
jamnik16b1@obemail.com
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge