Domowa apteka – szparagi

Skuteczne przy kamieniach nerkowych, żółciowych  i w pęcherzu moczowym, przy reumatyzmie i dla pobudzenia przemiany materii.

Witam

Szparagi, to młode pędy szparaga lekarskiego. Jest to roślina pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Dawniej uprawiana prawie we wszystkich krajach strefy umiarkowanej. Szparagi dzielą się według ich koloru, na białe i zielone. Są to pędy tego samego gatunku, różnią się tylko warunkami uprawy. Zielone wyrastają nad poziom gruntu, a białe są okrywane ziemią lub specjalnymi osłonami.

Smakosze szparagów wiedzą na czym polega ich wyjątkowy gorzki smak. Szparagi, to przede wszystkim sprawdzony środek stosowany przy wszelkich chorobach nerek, mają silne działanie moczopędne, obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają przemianę materii. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Ich wartość cenili już starożytni Rzymianie. Szparagi zawierają bardzo dużo błonnika, dzięki czemu ich spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca. Błonnik dobrze wpływa na przewód pokarmowy i wątrobę. Mówi się, że poprawiają nawet potencję, są naturalnym afrodyzjakiem.

Do  pobudzenia pracy nerek.

Rozdrobnij 1/2 kg surowych białych lub zielonych szparagów
i włóż do sokowirówki. W żadnym wypadku nie  sól. Codziennie wypijaj 100 – 150 ml soku ze szparagów. Pobudza on czynności nerek, wypłukuje wodę nagromadzoną w tkankach oraz zapobiega powstawaniu piasku i kamieni nerkowych. Aby sok lepiej smakował możesz dodać odrobinę cukru / miodu / i startej gałki muszkatołowej.

Szparagi są bardzo cenne pod względem dietetycznym, 100 gram szparagów  zawiera średnio 1.9 grama białka, 0.1 grama tłuszczu, 2.2 grama węglowodanów, 1.5 grama błonnika, 4 mg sodu,
203 gram potasu, a także wapń, fosfor, żelazo, cynk. Można w nich znaleźć prowitaminę A i witaminy B1, B2, B6, witaminę C/ ok. 20mg/.  Już 100 gram szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Zielone szparagi są bogatsze w witaminy niż białe, zawierają także więcej magnezu.

Wyciąg  ze szparagów na  wzmocnienie serca.

1oo gram małych kawałków szparagów zalej na noc taką ilością zimnej wody, aby były przykryte. Rano delikatnie podgrzej wywar, posłódź go 2 łyżeczkami miodu, a następnie zażywaj co godzinę po 1łyżce płynu.

Zalecane są przede wszystkim przy wysokim ciśnieniu i duża zawartością lipidów we krwi, a także  cukrzykom.
Z racji  właściwości moczopędnych,  szparagów
nie może zabraknąć podczas kuracji oczyszczającej.

Wywar ze szparagów na oczyszczenie organizmu.

Ze szparagów lub ich obierek możesz przygotować bogaty w minerały, oczyszczający wywar. Zalej w garnku 600 gram obierek szparagów 1 litrem zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Przecedź
i dopraw posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną soku z cytryny. Nie dodawaj do niego soli. Wywar pobudza czynności nerek i wspomaga wypłukiwanie małych kamieni i piasku z dróg moczowych. Natka pietruszki wspomaga usuwanie z organizmu nadmiar wody i poprawia trawienie.

Dla wielu osób te informacje mogą być przełomowe, ponieważ szparagi są znakomitym składnikiem diety odchudzającej.
100 gram szparagów, to tylko 20 kcal, zawierają w sobie 94 % wody, dlatego nie ma przeciwwskazań, aby znalazły się codziennym jadłospisie.
Są nie tylko niskokaloryczne, ale i nisko tłuszczowe. Nie zawierają dużej ilości sodu, ale mają sporo potasu. Z tego powodu posiłek ze szparagów działa korzystnie przy wysokim poziomie cholesterolu
i nadciśnieniu tętniczym, oczywiście pod warunkiem, że ograniczymy sól kuchenną, zrezygnujemy z masła oraz bogatych w cholesterol sosów.

Na porcję wystarczy 400 – 500 gram szparagów, podaj do nich 200 gram gotowanych ziemniaków z natką pietruszki.

Herbatka ze szparagów  przy dolegliwościach pęcherza moczowego.

Zalej 2 łyżeczki suszonych korzeni szparagów / dostępne w sklepach zielarskich / 1/4 litra zimnej wody, zagotuj i przecedź. Przy dolegliwościach pęcherza moczowego oraz nerek wypijaj 2 – 3 razy dziennie po 1 filiżance naparu. Herbaty możesz także użyć do złagodzenia wysypek skórnych.

WARTO WIEDZIEĆ

Alergia na szparagi występuje rzadko. Może objawiać się wysypką już po kilku minutach, po dotknięciu łodygi warzywa. U osób z alergią na szparagi nawet charakterystyczny  zapach tych warzyw budzi często głęboką odrazę.

Wojciech Bieluń
trener Wellness
jamnik16b1@obemail.com
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77

Kurs Zdrowego Odżywiania, który powstał
z pasji do doskonałości.
723-976-564

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge