Dziecko,to też człowiek /2/

Witam

W poprzednim artykule, mówiłem o znaczeniu śniadania, minerale jakim jest wapń i o zdrowych warzywach w zbilansowanej diecie dziecka.
W dzisiejszej części zwrócę uwagę na produkty zbożowe i białko.

Posiłki powinny zawierać produkty ze wszystkich poziomów
PIRAMIDY ŻYWIENIOWEJ, czyli produkty zbożowe, warzywa
i owoce, produkty białkowe, nabiał i jego przetwory, wodę.
Te z najwyższej półki: tłuszcze nasycone, słodycze czy używki
spożywajmy sporadycznie i w niewielkich ilościach.

Zboża, to ogromna ilość składników mineralnych takich jak:
żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. W zbożach znajdziemy również witaminy, głównie witaminę E oraz witaminy z grupy B.
Gruboziarniste zboża dostarczają młodemu organizmowi błonnika wspierającego trawienie i wpływającego korzystnie na rozwój fizjologiczny flory jelit.

Wartość odżywcza zbóż, zależy od stopnia przemiału. W diecie dziecka
powinny się znaleźć produkty zbożowe o niewielkim stopniu przemiału, o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych oraz błonnik.
TE  PRODUKTY  MAJĄ  ŚREDNI  INDEKS  GLIKEMICZNY,  CO  OZNACZA,  ŻE  CUKIER  UWALNIA  SIĘ  DO  KRWI  STOPNIOWO
I  UTRZYMUJE NA  STAŁYM  POZIOMIE.
Wymienię tu przykładowo chleb z pełnego ziarna, pieczywo chrupkie z pełnego ziarna bogate w błonnik, czy chleb z otrębami owsianymi.

Dobrze by było, żeby z diety wyeliminować białą mąkę, ponieważ spożywanie z niej wytworzonych produktów oznacza w zasadzie
JEDZENIE  CUKRU.  W procesie przemiany materii organizm szybko przetwarza ją na cukier.

BIAŁA  MĄKA  JEST  WYPŁUKANA  Z  SUBSTANCJI  ODŻYWCZYCH.

Spróbuj używać mąki razowej, orkiszowej, żytniej, owsianej
lub gryczanej, oraz produktów z nich wytwarzanych: makaronów, naleśników, ciast, pierogów, klusek.
Musisz przy tym pamiętać, że  pszenica i orkisz zawierają gluten. Substancja ta działa w układzie pokarmowym jak klej, może utrudniać wchłanianie składników odżywczych w jelicie cienkim.
Tej substancji nie ma natomiast w brązowym ryżu, gryce, prosie.
Wprowadzaj do jadłospisu: płatki zwykłe owsiane, jęczmienne, orkiszowe, gryczane. Nie uciekaj od kasz: jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, są bogate w substancje odżywcze i błonnik.
ZASTANÓW SIĘ NAD SPOŻYWANIEM DMUCHANYCH ZIAREN PSZENICY, RYŻU, / TAKŻE WAFLI RYŻOWYCH/. WYSOKA TEMPERATURA I CIŚNIENIE STOSOWANE DO SPĘCZNIANIA
ZIAREN ZMIENIA ICH BUDOWĘ CZYNIĄC JE  TOKSYCZNYMI.

Co powiesz na gryczane placuszki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, szczypta gałki muszkatołowej, sól morska lub himalajska, szczypta mielonego kminu rzymskiego, szczypta mielonego cynamonu, szczypta curry, jeden starty czosnek, 1 szklanka szpinaku.
Ciasto gryczane trzeba przygotować dzień wcześniej.
Proszę zalać kaszę gryczaną wodą i odstawić na cała noc.
Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą do wysokości
ok. 5-ciu cm ponad poziom kaszy. Dodaj sól i pozostałe przyprawy.
Zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię i smaż
z każdej strony po 5 minut. / porcja na 6-8 szt/.

lub pełnoziarnisty placek ze śliwkami bez jajek:
Śliwki 250 gram posypać cynamonem i odstawić.
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka sody, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju.
Wyrób ciasto, przełóż do foremki, na wierzchu ułóż śliwki,
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz ok. 45 minut.

BEZ  BIAŁKA  / PROTEIN/  NIE MA ŻYCIA.

Białko jest podstawowym elementem materii. Większość procesów metabolicznych w organizmie funkcjonuje właśnie dzięki proteinom. Jest najważniejszym budulcem naszego ciała.
Dzieci powinny spożywać codziennie ok. 0.8 grama białka na
1 kilogram masy
ciała.

Właściwa ilość białka w diecie ma bardzo duży wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. Białko, to
paliwo energetyczne. Zdrowe posiłki powinny zawierać białko pochodzenia zwierzęcego jak i białko roślinne.
Źródłem białka są; zboża, rośliny strączkowe, produkty mleczne, mięso, ryby oraz orzechy, drób i jaja.

Większość białka w diecie dziecka zalecane jest z produktów roślinnych. Białko to, bogate jest nienasycone kwasy tłuszczowe
odżywiające mózg i serce, w węglowodany i błonnik oczyszczający jelita. Wspomaga także wydalanie resztek pokarmowych, przyśpiesza przemianę materii.

Rośliny strączkowe / fasola, groch, soczewica, ciecierzyca,
zielony groszek, bób
/ zawierają witaminy z grupy B i składniki mineralne:
wapń – konieczny do budowy kości i zębów,
potas – który powoduje obniżenie ciśnienia krwi
,
żelazo – mające właściwości wzmacniające krew,
i inne np: fosfor i magnez.

PRODUKTY  Z  BIAŁKIEM  ZWIERZĘCYM,  NIECH  BĘDĄ  TYLKO
DODATKIEM  DO  POSIŁKU  I  TO  NIE  CODZIENNIE.

Zatem podstawa posiłków, to świeże surówki , a nie mięso.
Jeżeli już w posiłku jest mięso, nie opiekaj  go ani nie zarumieniaj.
Opiekane na grillu jest bardzo szkodliwe, bo kiedy tłuszcz spływa
na ogień, wytwarzają się rakotwórcze związki chemiczne.
Najlepiej gotuj mięso na wolnym ogniu i w mniejszej temperaturze.

……to jeszcze nie koniec, w najbliższą sobotę: nabiał, cukier, sól
i woda.

Wojciech Bieluń
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77
e-mail: jamnik16b1@obemail.com
twitter: @BieluńWojciech

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge