Grzybica jamy ustnej

Witam

Grzybicę jamy ustnej nazywamy KANDYDOZĄ, albo inaczej DROŻDŻYCĄ. Prawie każdy dorosły człowiek jest nosicielem drożdżaków. Zasiedlają jamę ustną i jelita, tworząc grzybnię która uszkadza ścianki jelit. Ich oddziaływanie jest ograniczone przez komórki odpornościowe organizmu. Kiedy jednak na skutek choroby zaburzeń hormonalnych związanych z cukrzycą, otyłością czy ciążą w wyniku nadmiernego przyjmowania antybiotyków
i różnego rodzaju leków hormonalnych czy niewłaściwego odżywiania, układ odpornościowy zostaje osłabiony, drożdżaki
z rodzaju  CANDIDA,  rozmnażają się w błyskawicznym tempie.  Atakują gardło i przewód pokarmowy, żołądek, dwunastnicę, jelito cienkie, grube i odbytnicę.
Do głównych przyczyn powstawania choroby trzeba zaliczyć: nieprawidłowy sposób odżywiania w którym są produkty wysoko przetworzone, dużo cukrów prostych, niedostateczne ilości witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

Drożdżaki tworzą w jelitach skupiska, które są ściśle przymocowane do kosmków jelitowych i wydzielają enzymy niszczące błonę śluzową jelit.

Produkują także toksyny, wędrujące po całym organizmie. Chorobie może towarzyszyć wysypka przypominająca alergiczną i chroniczne zmęczenie. Innymi objawami mogą być: biały nalot na języku i podniebieniu, owrzodzenie, pieczenie, ból w obrębie zaatakowanej błony śluzowej, środkowe zapalenie języka, nadżerki i pęknięcia w kącikach ust, a u osób noszących protezy zębowe, pojawia się rumień dziąsłowy.
Lista wszystkich objawów jest długa. Można jeszcze wymienić
m.in. nieprzyjemny zapach z ust, gazy jelitowe. nudności, biegunkę lub wzdęcia, alergie pokarmowe, zgagę, niepohamowaną chęć spożywania produktów skrobiowych i słodyczy.

Najczęściej na grzybicę jamy ustnej chorują: dzieci, osoby w podeszłym wieku, noszące protezy zębowe, palacze tytoniu, chorzy z zespołem  niedoboru odpornościowego np: pacjenci po przeszczepach, z chorobami onkologicznymi i chorzy na AIDS.

Czynnikami ryzyka występowania choroby są : niedostateczne higiena jamy ustnej, mniejsze ilości wydzielanej śliny spowodowane nadmiarem cukru, antybiotyków, sterydów, hormonów, chemioterapia, niedobór żelaza, kwasu foliowego, zaburzenia hormonalne, uszkodzenia błony śluzowe, cukrzyca, wiek, nadużywanie alkoholu i palenie papierosów, reumatyzm, niedoczynność tarczycy.

Leczenie drożdżycy jest długotrwałe, wymaga cierpliwości, ale nie należy z niego rezygnować. Zaniedbanie choroby może doprowadzić do infekcji ogólnoustrojowej.

U chorych można zaobserwować senność, brak energii, trudności zachowania koncentracji, zmienny nastrój, bóle i zawroty głowy, napady lękowe, wyraźną nadwagę lub niedowagę.
Drożdżaki odżywiają się
przede wszystkim węglowodanami.   Żeby je unieszkodliwić trzeba ograniczyć im tych składników odżywczych. Należy całkowicie zrezygnować z cukru, w tym  z    cukrów  prostych, produktów o wysokim indeksie glikemicznym
i z produktów
  wysoko przetworzonych, z cukru gronowego, miodu, oraz z cukrów w postaci cukrów owocowych. Trzeba wyeliminować całkowicie spożywanie słodkich owoców, soków, potraw mącznych, chleba białego i białego ryżu. Należy zapomnieć o alkoholu, ponieważ zawiera uzyskiwany w procesach fermentacyjnych cukier, zamieniający się w jelicie w cukier gronowy.

Spożywać należy jak najwięcej warzyw i zielonych sałat, produkty mleczne zawierające żywe kultury bakteryjne np: jogurty, kefiry, produkty jajeczne, ryby i mięso. Najlepiej wybierać chleb i makarony z pełnych ziaren. Nie powinno się używać  czarnej kawy
i herbaty, octu, musztardy, ketchupu,
marynat i dipów, produktów konserwowanych oraz typu instant.  Można jeść grejpfruty, cytryny i awokado.

Laktoza lub jogurt z żywymi bakteriami pomagają odbudować uszkodzoną florę bakteryjną jelit.

Bardzo ważne jest pić dużo płynów / minimum 2 litry/, ponieważ zapobiega to wzrostowi ilości toksyn w organizmie. Trzeba pić wodę mineralną niegazowaną , soki warzywne, herbaty ziołowe białe i zielone. W jadłospisie nie powinno zabraknąć dobrych
tłoczonych na zimno olejów roślinnych. Są
one źródłem kwasów
omega 3, które mają działanie przeciwzapalne. Oprócz rzepakowego i oliwy z oliwek można śmiało używać oleju lnianego.

Nie należy zapominać o aktywności fizycznej, podnosi odporność organizmu i jest czynnikiem zapobiegającym drożdżycy.

Herbata LAPACHO odtruwa jelita i niszczy chorobotwórcze drożdżaki. Zawiera wiele minerałów, między innymi, żelazo, potas, magnez, których organizm gwałtownie potrzebuje po infekcji drożdżakami CANDIDA . Także Yerba mate wspomaga organizm w walce z grzybami. Należy wypijać dziennie chociaż ze trzy filiżanki jednej z wymienionych herbat.

Pierz bieliznę i ręczniki w temperaturze co najmniej 60 stopni, aby zniszczyć drożdżaki. Grzyby te często przenoszone są poprzez szczoteczki do zębów. Z tego powodu zmieniaj je co cztery tygodnie lub częściej. Do ochrony skóry, używaj tylko pozbawionych mydła płynów do mycia. Osuszaj dokładnie ciało, także w fałdach skóry, zwłaszcza  przy otyłości.

WARTO WIEDZIEĆ:   ekstrakt z pestek grejpfruta, to bardzo cenny
i skuteczny antybiotyk i środek przeciwgrzybiczy. Zabija drożdżaki typy CANDIDA, nie niszcząc  naturalnej flory bakteryjnej jelit.
W aptece dostępny jest w formie płynnego koncentratu
lub kapsułek. Innym środkiem naturalnym do zwalczania grzybów jest srebro koloidalne , zażywaj dwa razy dziennie po jednej łyżeczce przez miesiąc.

Wojciech Bieluń
723-976-564
trener Wellness
jamnik16b1@obemail.com
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge