Najbardziej wartościowe składniki mineralne dla zdrowego stylu życia.

          Składniki mineralne, to makro i mikroelementy.
Różnią się  tym w jakiej ilości i jakie jest ich zapotrzebowanie w
organizmie.

Witam

Spożywasz o wiele za dużo sodu i chloru w postaci soli kuchennej, ale bardzo mało dostarczasz organizmowi: potasu, magnezu, żelaza, jodu,
cynku oraz fluoru.
Wiesz z doświadczenia, że produkty zasilone solą o wiele lepiej smakują, oraz że jest ona pomocna przy dłuższym przechowywaniu
produktów np: przy peklowaniu mięsa, jest też w chlebie, wędlinach czy żółtym serze.
Sód i chlor są obecne w twoim organizmie dla regulacji gospodarki wodnej. Sód pomocny jest w procesie wchłaniania wody i zatrzymuję
ją w tkankach, natomiast chlor uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego.

Potas, to plaster miodu na twoje serce i mięśnie.
Likwiduje zakłócenia pracy serca oraz nieprawidłową pracę jelit.
Organizm może go czerpać z soków  owocowych, bananów, suszonych owoców.
Pamiętaj tylko o jednym, potas jest rozpuszczalny w wodzie, kiedy moczysz
lub gotujes
z nie  odcedzaj wody, ponieważ więcej potasu zostanie usunięte
z wodą, niż zostanie w samej potrawie.
Dla przypomnienia zalecana dzienna dawka dorosłego człowieka wynosi
2000 mg.

Dieta bogata w potas zawierająca owoce, soki owocowe, niesolone dania
z ryżem i warzywami, lekko odwadnia
organizm, w ten sposób tracisz wodę.

Magnez to tarcza antystresowa,wpływa na współpracę nerwów
z mięśniami, a także działa na skurcze mięśniowe np: ma wpływ
na nocne skurcze
łydek
Najwięcej znajdziesz go w pożywieniu składającym się
z warzyw, produktów z pełnego ziarna, w roślinach strączkowych,
ziemniakach czy orzechach.
Wypijanie wody mineralnej z magnezem / czytaj etykiety /,
to około 100mg magnezu w litrze takiej wody. Osoba dorosła
powinna przyjmować dziennie 300-400 mg tego minerału.

Wapń, budulec twoich kości oraz czynnik wspomagający zęby.
Jest niezastąpiony w metabolizmie zachodzącym w mięśniach
oraz nerwach, a także wpływa na krzepnięcie krwi.
Działa także antyalergicznie. Źródłem, to mleko i przetwory
mleczne / maślanka, jogurt, kefir, zsiad
łe mleko i ser żółty./
Wapń znajdziesz też w warzywach zielonych, w sezamie
i oczywiście w wodzie mineralnej zawierającej wapń.

Do mikroelementów, które są bardzo ważne dla funkcjonowania organizmu, możemy zaliczyć również: jod, fluor, żelazo. cynk, selen,
miedź, mangan, chrom, molibden, kobalt.

Żelazo, to najważniejszy dla organizmu mikroelement.
Jako składnik hemoglobiny, jest bardzo ważne a nawet niezbędne
przy transporcie krwi z płuc do narządów oraz tkanek.
Brak  żelaza w organizmie oznacza zakłócenia w transporcie tlenu.
Możesz wtedy czuć się rozbita, przemęczona oraz podatna na infekcje.

Odwrotna sytuacja, czyli nadmiar żelaza prowadzi do powstawania wolnych rodników.

Jod, możemy powiedzieć jest stabilizatorem całego metabolizmu.
Ten mikroelement jest bardzo ważnym składnikiem hormonów tarczycy. Hormony tarczycy mają wpływ na wzrost, podział komórek, na przemianę protein, węglowodanów oraz tłuszczu. Ponadto wpływają na temperaturę oraz bilans energetyczny, czyli na energię
jaka jest potrzebna do utrzymania przemiany materii i ciepłoty ciała.
Problemem jednak jest to, że w żywności nie spożywamy nawet połowy
dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement
.
Związane jest to z naszą ziemią, ponieważ wszystko co na niej rośnie
jest ubogie w jod. Jedyny jod w pożywieniu jest w rybach morskich.

Spożywaj dwa razy w tygodniu ryby morskie.
Stosuj sól jodowaną w przygotowywanych posiłkach. Kupuj te produkty
przy produkcji których stosuje się sól jodowaną.

Cynk, to wszech obecny składnik bardzo wielu enzymów.
Jako bardzo ważnym elementem w ponad 200 enzymach, uczestniczy w przemianie węglowodanów, protein /białka/, tłuszczy, hormonów,
w magazynowaniu insuliny oraz w systemie odpornościowym.
Ten mikroelement jest uważany za antyoksydant.

Jego niedobór może oznaczać opóźnienie wzrostu, zakłócenia przy
gojeniu się ran oraz większą podatnością na infekcje.
Najlepiej przyswajać go, spożywając wołowinę, wieprzowinę, drób,
ryby, jaja czy żółty ser.
W produktach roślinnych występuje w płatkach owsianych, roślinach strączkowych i orzechach.

Selen, czyli element ochrony organizmu.
Wchodzi w skład różnych enzymów, mających udział w metabolizmie
hormonów tarczycy, lub mających  ochronne działanie antyoksydacyjne.
Redukują też ilości szkodliwych wolnych rodników.
Selen z witaminą E chroni tłuszcze przed utlenianiem.

W grupie mikroelementów są jeszcze:
chrom, który odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów i wzmacnia działanie insuliny, występuje w mięsie, jajach,płatkach owsianych, grzybach.
fluorek wapnia, ma działanie przeciwpróchnicze i jest elementem koniecznym dla utrzymania zdrowia.
miedź, uczestniczy w przemianie żelaza. Dobre źródło, to orzechy,
ryby i skorupiaki.
kobalt, jest niezbędny do życia jako składnik witaminy B12.

Wszystkie te makro i mikroelementy mają duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Spotykamy się znowu w najbliższa środę, temat to:
Twoja odpowiedź na stres.

Wojciech Bieluń
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77
e- mail: jamnik16b1@obemail.com
twitter: @BielunWojciech


 

 

 

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge