Niedożywienie mimo nadmiaru jedzenia.

Witam.
Proszę sobie wyobrazić, że w dzisiejszych czasach spożywamy około
trzy do czterech razy mniej składników odżywczych niż nasi dziadowie, chociaż zapotrzebowanie na te produkty jest olbrzymie.
Powodem jest zanieczyszczenie środowiska. Nasz organizm potrzebuje więcej pożywienia, które zobojętnia i usuwa toksyny.
Toksyny takie jak: chlor  w wodzie czy ozon w powietrzu, to tak zwane
środowisko utleniające i żeby je zobojętnić potrzebne są przeciwutleniacze. Jeżeli organizm ich nie dostanie, wolne rodniki
będą szkodliwe dla organizmu w postaci chorób
i szybszego starzenia się.
Do tego dochodzi jeszcze stres, którego powstrzymanie kosztuje dużą ilość składników odżywczych. Substancje które powstają
w wyniku stresu, zmniejszają rezerwy witamin i minerałów w naszym
organizmie. A przecież jest wiadomo, że niedobór choćby jednego składnika odżywczego powoduje chorobę. Dlatego, tak ważne jest spożywanie pokarmów o wysokiej wartości odżywczej.

A co nam daje współczesny przemysł spożywczy?.
Dietę bardzo ubogą w składniki odżywcze. Słabej jakości produkty
ze sklepów, restauracji czy fast-foodów, nie wiele mają wspólnego
ze świeżymi, naturalnymi pokarmami, które powinny dostarczyć organizmowi substancji odżywczych, tak potrzebnych dla zachowania zdrowia.
Ludzie też nie zdają sobie sprawy, a może nie wiedzą, że kontakty
z  wszechobecnymi w naszym życiu substancjami toksycznymi poważnie  zwiększają  zapotrzebowanie na te składniki, a w szczególności na przeciwutleniacze. Wydaje się to niezrozumiałe,
że od czterdziestu lat niezbędna dla organizmu ilość przeciwutleniaczy wzrosła trzykrotnie, przy zmniejszeniu się
ich  w naszym pożywieniu.
Trudno się  oprzeć wrażeniu, że spadek wartości odżywczej naszego
jedzenia przy zwiększonych potrzebach organizmu, jest przyczyną powstawania epidemii niedożywienia, chorób i nadwagi.
Wniosek nasuwa się tylko jeden: przy  coraz większym  zapotrzebowaniu składników  odżywczych jemy ich  zdecydowanie
za mało. Tylko suplementy mogą tę lukę wypełnić.

Żeby utrzymać dobre zdrowie powinno się przyjmować dawki witamin i minerałów. Jednak mimo znajomości terminu
zalecana dawka spożycia, nie dostarczamy organizmowi tych zalecanych składników odżywczych. Skutkiem tej niefrasobliwości
są stany chorobowe. Odczuwamy bóle mięśni, przeziębiamy się, łapiemy infekcje. To właśnie niedobór składników odżywczych,
czyli witamin i minerałów jest tego przyczyną.
Powinniśmy wzbogacać naszą dietę w świeże owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zboża o dużej zawartości błonnika.
Nie zapominajmy też o zmianie stylu życia, wspomagając się suplementami. Dążmy do jak najzdrowszego sposobu odżywiania,
nie spożywajmy wysokokalorycznych śmieciowych produktów,
w których jest zero składników odżywczych.
Pamiętajmy, że sporo kalorii w jedzeniu przeciętnego zjadacza chleba
pochodzi z cukru, białej mąki i napojów słodzonych gazowanych.

do środy
następnym tematem będą suplementy diety.

Jeżeli masz problemy z nadwagą lub niedowagą, proszę o kontakt.
Informuję, że prowadzona jest Szkoła Prawidłowego Odżywiania.
Chcesz nauczyć się prawidłowego odżywiania,
cieszyć się wspaniała figurą, mieć dobre samopoczucie,
zadziwiać super kondycją, Zapraszam.
A po ukończeniu 12 lekcji i odesłaniu kompletu ankiet,
otrzymasz  Certyfikat.
Bieluń Wojciech
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalog.com/bielun77
jamnik16b1@obmail.com
twitter @BieluńWojciech

One thought on “Niedożywienie mimo nadmiaru jedzenia.”

  1. Hi, i feel that i noticed you visited my site so i came to go back the want?.I’m trying
    to to find things to enhance my site!I suppose its adequate to make
    use of some of your ideas!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge