Sposób odżywiania wpływa na długotrwały kaszel i astmę.

Witam

Astma jest dzisiaj jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych na  świecie.

Przewlekły kaszel jest przejawem  gromadzenia się substancji toksycznych w jelitach. Znaczy to, że w śluzówce jelit powstaje ognisko zapalne. Płuca które nie są dostosowane do wydalania toksyn, reagują na te substancje kaszlem.

Powodem takiego kaszlu, może być np: refluks żołądkowo- przełykowy. Polega on na przedostawaniu się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Przyczyną tego jest
zmniejszenie się napięcia zwieracza dolnego przełyku, który zamyka się po przejściu kęsa pokarmu do żołądka. Jeżeli taka sytuacja powtarza się wielokrotnie, w błonie śluzowej może rozwinąć się stan zapalny. Wywołuje to zgagę i uczucie pieczenia
w jamie ustnej. Zdarza się też, że treść  żołądkowa może trafić do krtani lub nawet oskrzeli. Najczęściej taka sytuacja występuje podczas snu. Należy unikać obfitych posiłków i ostrych potraw,
ograniczyć palenie tytoniu, picia alkoholu oraz kawy. Kolację najlepiej spożywać trzy godziny przed
snem.

Długotrwały kaszel może być również objawem innych chorób układu oddechowego: nieżytu nosa, gardła, zatok nosa, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc…….

Kaszel przewlekły u dorosłego człowieka  trwa minimum osiem tygodni,
a u dzieci ponad cztery tygodnie.

KASZEL PALACZA- jest to kaszel, który pojawia się przy paleniu papierosów lub innych wyrobów tytoniowych, może wskazywać na inne poważne choroby, nawet na raka płuc.
KASZEL ALERGICZNY- to reakcja  organizmu na obce substancje, które
dostają się poprzez wdychanie.

KASZEL MOŻE BYĆ TYPOWYM ZJAWISKIEM DLA ASTMY – dlatego jest częstym i charakterystycznym objawem nawet lekkich postaci astmy, co więcej może być objawem jedynym. W tej sytuacji mówimy
o kaszlowym wariancie astmy.

Przyczyn przewlekłego kaszlu / astmy / należy szukać w sposobie odżywiania, dlatego uważajmy co jemy.

Z diety powinno się wyeliminować: nabiał, jaja kurze, czekoladę,
oleje i tłuszcze roślinne, orzechy. UNIKAĆ olejów roślinnych
kukurydzianego i  słonecznikowego – są bogate w kwasy omega6
sprzyjają stanom zapalnym i mogą prowadzić do zaostrzenia objawów astmy. Aby nie pogarszać zdrowia astmatyka, należy
podawać mu chude mięso i drób. Zmniejszać spożycie tłuszczy
zwierzęcych. Pamiętajmy, że przetwory wysoko przetworzone
są niekorzystne przy tej chorobie. Sztuczne substancje czy konserwanty mogą pogorszyć stan zdrowia, natomiast gotowe
dania lub gotowe sosy obniżają odporność. Produkty te nie zawierają substancji odżywczych, witamin i minerałów. Słabsza
odporność organizmu może wywoływać infekcje dróg oddechowych, które podrażnią oskrzela i płuca.

Musi nastąpić zmiana nawyków żywieniowych, picia dużej ilości płynów. Czym więcej złych artykułów spożywczych wyeliminujemy z diety, tym szybciej nastąpi poprawa zdrowia.

Podstawą diety nie tylko dla astmatyków, ale dla wszystkich, którzy chcą zachować zdrowie i dobrą kondycję są świeże
owoce i warzywa.
Dla chorych na astmę korzystne będą warzywa zawierające
witaminę C: papryka, porzeczki, jagody, pomarańcze. Powinny
być spożywane te, na które nie będzie reakcji uczuleniowej.
Witamina C , to silny antyoksydant, niszczący wolne rodniki.
Niszczenie wolnych rodników powoduje, że objawy astmy są mniejsze a organizm jest bardziej odporny na alergeny.
Zwróćmy uwagę na cebulę, ma działanie przeciwzapalne
i przeciwbakteryjne, ponieważ zawiera związki siarki.

Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega3: łosoś. makrela,
tuńczyk, sardynka, mogą również pomóc w chorobie.
Zmniejszają stan zapalny w organizmie, oskrzelach i błonie śluzowej. Dlatego starajmy się spożywać dużo ryb. Co najmniej
dwa razy w tygodniu.

Przyprawy: musztarda, chili, czosnek ułatwiają oddychanie, dzięki
rozszerzaniu się oskrzeli. Podobne właściwości ma kofeina, również rozszerza  oskrzela i ułatwia oddychanie. Lepiej jednak
nie przesadzać z dużą ilością dziennie wypijane kawy.  Kawę nie należy pić, jeżeli chory na astmę ma problemy z sercem.

Zapobieganie astmie za pomocą diety praktykowano od dawien
dawna. Już 1500 lat przed naszą erą, medycy zalecali: figi, winogrona, żywice, owoce jałowca, kminek, wino i ciepłe piwo.
Chińczycy propagowali liście herbaty. Lekarze greccy i rzymscy
przepisywali ostre przyprawy: czosnek, pieprz, cynamon, ocet.
W średniowieczu leczono astmę: rybami słodko-wodnymi, koprem, rzeżuchą, kozieradką,  figami, pigwą, rodzynkami, winem i kaszą jęczmienną.

Spożywanie właściwych pokarmów pomaga w zmniejszaniu ataków astmy lub zapobieganiu jej, poprzez  redukowanie
stanów zapalnych, w rozszerzaniu oskrzeli, rozcieńczaniu śluzu
i obronie przed alergiami.

Wojciech Bieluń
trener Wellnes
723-976-564
jamnik16b1@obemail.com
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge