Suplementacja – porozmawiajmy o suplementach cz.3

Witam.

Obecnie dostępnych w sprzedaży jest bardzo dużo preparatów witaminowych, ale prawda jest taka, że niewiele z nich działa.
Nawet te drogie też bywają mało skuteczne. Powodem tego jest fakt
wydawania przez producentów dużych kwot pieniężnych na reklamy, a nie wytwarzanie produktu dobrej jakości, który by współdziałał
z procesami biochemicznymi w organizmie i zapewniał najlepsze jego odżywianie. Nawet, jeżeli w suplemencie występują kosztowne składniki, to jakość końcowego produktu obniżają błędy w procesie produkcji. Niedokładna kontrola temperatury, wilgotności, wystawianie na działanie światła, czas produkcji, to nagminne wady procesu produkcyjnego.

Organizm ludzki wykorzystuje od 5 do 25 procent suplementu witaminowego lub mineralnego. Tylko odpowiednio  połączone
wysokiej jakości składniki preparatu mogą być przydatne w dużo większym zakresie, niż nam się wydaje. Tak mówi nauka, opierając się na założeniu, że proces trawienia jest doskonały, a suplementy w nim uczestniczące właściwie przetwarzają składniki odżywcze.
W praktyce, to założenie jest błędne np: u osób z chorobami przewlekłymi. Przemiana materii jest zaburzona, a wykorzystanie składników odżywczych bardzo niskie. Wtedy suplementy o słabej
mocy nie zaspakajają potrzeb organizmu.
Zmęczenie i brak energii, jest też dużym problemem, bo gdy komórki
nie maja wystarczającej ilości energii, maleje przyswajalność składników odżywczych. Problemu można uniknąć stosując suplementy wspomagające wytwarzanie energii, ale tu w grę wchodzą
koszty produkcji, a producenci raczej unikają zwiększania wydatków.

Większość preparatów witaminowych, to preparaty syntetyczne
o niskiej jakości. Producenci proponują też produkty uzyskane
ze świeżych owoców i warzyw. Trzeba jednak powiedzieć, że suplementy te zawierają małe ilości lub wcale, tych najbardziej
potrzebnych organizmowi składników , ponieważ ulegają one zniszczeniu pod wpływem utleniania lub temperatury w toku produkcji.
Innym chwytem producentów jest wzbogacanie witaminami i minerałami żywności przetworzonej. Niby są atrakcyjne cenowo,
ale źle dobrane i bardzo słabej skuteczności. Taka sama sytuacja jest
z napojami z dodatkiem witamin z grupy B, płatkami śniadaniowymi
wzbogaconymi bezwartościowymi witaminami i minerałami.
Od jakości użytych surowców zależy jakość produktu końcowego.
Jakość składników odżywczych i ich wysoka ocena przydatności
wpływa na działanie w organizmie i przynosi korzyści zdrowotne.

W sytuacji wysokiej konkurencyjności na rynku, również cenowej,
producenci mają słabą motywację do inwestowania w wysokiej
jakości preparaty.

do soboty.
w następnej części o świadomych zakupach suplementów.

Wojciech Bieluń
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdroesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/boielun77
www.katalogcrw.com/bielun77
jamnik16b1@obemail.com
twitter @BielunWojciech

\

2 thoughts on “Suplementacja – porozmawiajmy o suplementach cz.3”

  1. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually know what you’re speaking approximately!
    Bookmarked. Kindly additionally talk over with my site =).
    We will have a hyperlink change contract among us

  2. What’s up to every one, the contents present at
    this web site are truly remarkable for people experience, well,
    keep up the nice work fellows.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge