Zdrowy styl życia, to zdrowie i dobre samopoczucie do późnych lat /4/

Zdrowie najważniejsze.

Witam

W poprzednim artykule pisałem o zaleceniach w diecie osoby starszej, a dzisiejszy artykuł poświęcę temu , jak je wprowadzać.

Dieta osoby starszej powinna być urozmaicona  oraz dostarczać organizmowi niezbędnych składników pokarmowych.

Ta pierwsza wskazówka, może przyczynić się do zmniejszenia spożywania  substancji chemicznych w pokarmach: konserwantów,azotanów, pestycydów. Dostarczając różnorodnych składników, możesz zwiększyć ochronę swojego organizmu przed chorobami przewlekłymi i wpływać na stan odżywiania, poprawiając odczuwanie smaku i zapachu. Możesz
mieć wpływ na zależność między lekami  a składnikami odżywczymi.

Przyglądając się piramidzie żywienia, wyraźnie widać, ze prawidłowa dieta dla starszej osoby, to dieta bogata w produkty znajdujące się w dolnej  części piramidy, a więc w produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz w wodę.

woda – 1.5 litra dziennie
produkty zbożowe – to pięć do sześciu porcji dziennie
warzywa – co najmniej trzy porcje dziennie
owoce –  najlepiej  dwie porcje dziennie.

Produkty  z wyższych poziomów piramidy, powinieneś  jeść w mniejszych ilościach i rzadziej.

Głównym źródłem energii dla osoby starszej, to produkty zbożowe.
Zaopatruj  swój organizm w minerały, witaminy i błonnik,
jedząc więcej warzyw i owoców.
Codzienną dawkę wapnia i dużo białka zapewnią ci dwie, trzy porcje produktów mlecznych. Gdy jednak organizm będzie potrzebował więcej białka, jedz ryby, drób, rośliny strączkowe, chude mięso i orzechy.
Tłuszcze potraktuj jako dodatek do potraw, te najlepsze to, oleje roślinne, oliwa z oliwek i miękkie margaryny.
Należy pamiętać o ograniczeniu słodyczy, tłuszczy zwierzęcych, jaj oraz alkoholu.

Wiele produktów jest dzisiaj wzbogacnych w witaminy i mikroelementy / składniki mineralne/.
W niektórych sokach owocowych, budyniach, deserach, napojach mlecznych, mące, pieczywie,makaronach, płatkach śniadaniowych czy produktach sojowych znajdziesz wapń. Witaminę D spotkasz w margarynach, mleku i jego przetworach, a witaminę B12 w sokach owocowych, kiślach, makaronach i w płatkach śniadaniowych.

Z wiekiem coraz mniejsze będziesz odczuwał pragnienie, dlatego
wskazane jest picie odpowiedniej ilości płynów, co wpłynie na zapobiegnięciu odwodnieniu organizmu
. To nie wszystko, płyny chronią nerki i zapobiegają infekcji  dróg moczowych, powstawaniu kamieni nerkowych i skuteczne są na zaparcia.

Produkty zbożowe pełnoziarniste są bogate w składniki odżywcze, zawierają witaminy z grupy B, składniki mineralne takie jak, magnez, cynk oraz błonnik.

Powinieneś wiedzieć, że spożywanie dużej ilości błonnika reguluje pracę układu trawiennego, daje uczucie sytości, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega zaparciom.
Jedzenie ciemnego pieczywa, gruboziarnistych kasz, płatków owsianych  wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Dlatego poranny posiłek
powinien składać się z owsianki lub płatków zbożowych, jogurtu, otrębów, musli. Można je łączyć
z sałatkami owocowymi. Pieczywo pszenne, zamień na ciemne, razowe. Posiłki obiadowe to, brązowy ryż, kasza gryczana
lub makaron. Kasze i makarony mogą być też dodatkiem do zup.

Bardzo ważne dla zdrowia są owoce i warzywa w każdym posiłku.

W twoim posiłku obiadowym, niech znajdą się różnokolorowe warzywa, jest w nich dużo witamin antyoksydacyjnych, składników mineralnych i błonnika.
Witaminy w owocach maja działanie przeciwmiażdżycowe,

przeciwnowotworowe i opóźniające procesy starzenia się organizmu / aronia, czarne jagody, porzeczki/.
W praktyce najlepiej kupować owoce i warzywa sezonowe,
a po sezonie wykorzystywać mrożonki tych warzyw i owoców
.
Dobrym pomysłem byłoby spożywać posiłki składajace sie głównie z warzyw np: leczo lub zupy warzywne.
Sałatki warzywne można urozmaicać owocami np;jabłkami, ananasami, mandarynkami lub winogronem, a najlepszymi przekąskami są owoce suszone,
morele, śliwki, jabłka, rodzynki.

Konieczne jest obniżanie spożycia tłuszczów zwierzęcych, ponieważ
są bogate  w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.

Prostym sposobem obniżenia spożycia tłuszczu zwierzęcego to;
obranie skóry z kurczaka, która jest bardzo bogata w tłuszcz,
wybieranie   chudych mięs i wędlin
/ indyk, kurczak, wołowina/,
spożywanie ryb morskich: makreli, łososia, dorsza, śledzia, mają
duże ilości kwasów tłuszczowych omega3, unikanie jedzenia podrobów
/ wątróbki, nerek, serc/, zawierają wysoką ilość cholesterolu. Ogranicz smażenie potraw.

Ogranicz jedzenie słodyczy i cukru jako dodatku do potraw.
Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych,
a jego nadmiar to odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Zwróć uwagę na sól, nadmiar potasu prowadzi do powstawania nowotworów żołądka.
Używaj więcej przypraw bez soli, ogranicz w diecie potrawy wędzone i przyprawy zawierające glutaminian sodu.
Do  polepszenia smaku potraw, dodawaj przyprawy ziołowe, wyeliminuj słone przekąski.  A w zamian soli kuchennej, używaj
sól potasową lub magnezową.

Wojciech Bieluń
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77
e-mail: jamnik16b1@obemail.com
Twitter: @BieluńWojciech

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge