Żywność, to też lekarstwo.

Witam

Już Hipokrates, najsłynniejszy lekarz starożytności uważał, że nasze
pożywienie powinno być naszym lekarstwem, a naszym lekarstwem
powinno być nasze pożywienie.

Produkty żywnościowe odżywiają twój organizm na wiele sposobów. Po pierwsze dają energię, po drugie są składnikami odżywczymi
i w końcu wywołują w tobie rozkosz smaku.
Ciesz się smakiem i jedz kolorowo, kiedy tylko możesz.
Warzywa, sałatki, owoce niech cieszą cię kolorami i zapachami.
Pomyśl, to zdrowie dla twojego organizmu.
Spożywanie ryb, to poprawa układu krążenia oraz ochrona serca.
Używaj większej ilości ziół i przypraw, będziesz jadła zdrowiej.

Im bardziej  różnorodniej zaplanujesz swój jadłospis, tym lepiej
będziesz zaopatrzona w substancje odżywcze i ochronne.

Niezbędne substancje odżywcze w twoim organizmie mają określone zadania do wykonania:
– zgromadzoną energię oddają do dyspozycji komórkom, dla lepszego
ich funkcjonowania,
– zaopatrują w budulec potrzebny do zwiększania i utrzymania substancji
organicznych,
– są pomocne w utrzymaniu wszystkich funkcji życiowych,
– mają duży wpływ na zapobieganie
chorobom.

W wykonaniu tych zadań, bierze udział ok. 50 różnych substancji odżywczych i tak np:
węglowodany / skrobia i cukier / oraz tłuszcze są najważniejszymi
dostawcami energii,
białka / proteiny / to budowa i naprawa wszystkich komórek organizmu,
witaminy i substancje mineralne mają za zadanie regulowanie metabolizm
i chronić nasze zdrowie.

Aktywny tryb życia wymusza na tobie spożywanie w jedzeniu węglowodanów, ale zwracaj uwagę, by po takim posiłku twój poziom
cukru we krwi utrzymywał się na umiarkowanym poziomie. Możesz to
uczynić, jedząc produkty które mają niski poziom glikemiczny.
Indeks glikemiczny żywności, to miernik działania pokarmu podwyższającego poziom cukru we krwi. Najwyższą wartość osiąga
on, po spożyciu cukru gronowego i oznacza 100.

Najlepiej spożywać produkty o wartości glikemicznej poniżej 55.
np: chleb pełnoziarnisty żytni, chleb gruboziarnisty, otręby, ziarna zbóż, bakłażan, sałata, brokuły, paprykę, jabłka, morele, owoce jagodowe, grejpfruty, sok jabłkowy, maślankę,sok pomidorowy,
siemię lniane, pestki dyni, słonecznika……gorzką czekoladę.

W niewielkich ilościach można spożywać również produkty o indeksie glikemicznym w przedziale  55 – 70. Natomiast , te o najwyższym indeksie, czyli powyżej 70 powinny być spożywane jak najrzadziej
zwłaszcza, jeżeli nie prowadzisz aktywnego stylu życia.

Bardzo istotne dla osób pragnących utrzymać swoja zdrową sprawność i masę ciała, jest to żeby z uwagą patrzeć na jedzenie
zawierające tłuszcze.
Zabójcza jest duża ilość tłuszczu nasyconego i nie ma znaczenia, czy jest to tłuszcz zwierzęcy czy tłuszcz roślinny.
Wiedz też, że powstające w trakcie procesu utwardzania kwasy tłuszczowe  t r a n s, źle działają na twój organizm,
zwiększając ryzyko zaburzeń serca i układu krążenia.
Tłuszcze typu t r a n s, znajdziemy w żywności smażonej na tłuszczu

oraz w tłuszczach piekarniczych.
Wystrzegaj się przed nimi.
Jakość tłuszczu zależy od składu kwasów tłuszczowych, możemy
tu wymienić: kwasy nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone.

Tłuszcze sprawiają, że tyjesz, węglowodany utrzymują cię w formie.

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone są niezbędne dla organizmu, ale muszą być koniecznie przyswajalne w pożywieniu
np: kwas linolenowy, jeden z kwasów omega – 6, kwas alfa – linolenowy,
jeden z kwasów omega – 3.
To ważne elementy budowy błony komórkowej, spełniają też istotne
dla życia zadania w procesie przemiany materii.

Dalszy ciąg tego tematu już w środę.

Wojciech Bieluń
723-976-564
www.idealnafigura.com/bielun77
www.zdrowesniadanie.info/bielun77
www.sportoweodzywianie.pl/bielun77
www.katalogcrw.com/bielun77
mail: jamnik16b1@obemail.com
twitter: @ Bieluń Wojciech

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge